lauantai 10. lokakuuta 2015

Taskujuoru

Tradescantia spathacea
Alkuperämaa: Meksiko


Toinen ihastuttava juoruni on taskujuoru. Se tunnetaan myös nimillä purppuralehti ja pampaskukka. Alunperin en edes tiennyt, mikä sen nimi oli, koska se kasvoi varjossa pitkin nivelin ja varsin epätyypillisen näköisenä (nimetön kirpputorilöytö) ja pienilehtisempänä. Kun siirsin kasvin valoisampaan, niin se alkoikin tehdä lehtiä ruusukkeina ja muuttui tunnistettavamman näköiseksi.

Lehdet ovat tosiaan isot ja jämäkät, pituutta noin 30cm ja leveyttä 5cm, ja ne ovat päältä syvän tummanvihreät ja alta violetit. Taskujuoru kukkii helposti valoisassa. Kukintoja suojaavat suojuslehdet, jotka muistuttavat venettä. Yhdestä kukkatupesta työntyy joka päivä 2-4 uutta juorujen tapaan kolmilehtistä valkoista kukkaa, jotka lakastuvat iltaan mennessä. Yksi kukkatuppi tuottaa kukkia monta viikkoa, joten kukintaa kestää pitkään. Tänä kesänä minulla on yhdestä varresta pukannut jopa kahdeksan kukkatuppea, joten koko kesänhän se on kukkinut.Luonnossa taskujuoru on miltei suokasvi ja siksi sen on huonekasvinakin hyvä pysyä tasaisen kosteana, mutta ei vettyneenä. Taskujuorua voi lisätä pistokkaista tai kukkatupista löytyvistä siemenistä. Taskujuoru kasvaa nopeasti, joten kasvin uusinta parin vuoden, ellei vuoden välein on kannattavaa. Mullaksi sopii turpeen ja kevytsoran sekainen kuohkea multa. Kasvia kannattaa kastella kalkittomalla tai sadevedellä.

Taskujuoruja löytyy myös kirjavalehtisinä. Tunnetuimpia lajikkeita ovat 'Vittata' (vaaleankeltajuovaiset lehdet, ent. 'Variegata'), 'Tricolor' (valko-ja vaaleanpunajuovaiset lehdet) ja 'Concolor' (lehdet kauttaaltaan vihreät, ei alta violetit).

Lyhyesti:
Kasvupaikka: valoisa
Kastelu: runsaasti, jonka jälkeen pintamullan annetaan kuivahtaa
Lannoitus: parin viikon välein
Muuta: pitää korkeasta ilmankosteudesta

ps. Toinen juoruni on Arkijuoru. Purppurajuorua ei minulla enää ole, mutta siinä oli kaunis vaaleanpunainen kukka, jonka kuva täällä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...