perjantai 9. lokakuuta 2015

Mustanmerenruusu / Torpankukka

Achimenes longiflora
Alkuperä: Amerikan trooppiset osat


Hilkkoihin kuuluvia mustanmerenruusuja tai torpankukkia on pidetty Suomessa huonekasveina 1800-luvulta asti. Nimen torpankukka on saanutkin siitä, että se on ollut yleinen joka "torpan" kukka. Sen sijaan nimi mustanmerenruusu on sikäli harhaanjohtava, että ruusujen tai mustanmeren kanssa niillä ei ole mitään tekemistä.

Mustanmerenruusu on kausivihanta trooppinen ruohokasvi, joka selviää kuivasta kaudesta kasvattamalla juurimukulat eli kävyt. Kävyt säilytetään talven yli viileässä. Uudelleenkasvatus aloitetaan yleensä huhtikuun paikkeilla. Käpyjä kannattaa liottaa ensin vedessä, jonka jälkeen ne asetetaan multaan sentin syvyyteen vaaka-asentoon ja multa pidetään kosteana esimerkiksi kelmun alla. Versot kannattaa latvoa noin 10cm korkeudelta haaroittumisen edistämiseksi. Latvoista saakin vesilasissa helposti juurtuvia pistokkaita.

Mustanmerenruusu kukkii ahkerasti pitkälle syksyyn kaunein torvimaisin kukin. Kukat voivat olla sinisen, violetin, punaisen tai valkoisen sävyisiä. Kukinnan päätyttyä syyskuun lopulla mullan annetaan kuivua, lakastunut kasvusto leikataan ja kävyt otetaan talteen tai ruukku viedään kokonaisuudessaan viileään talvehtimaan.

Lyhyesti:
Kasvupaikka: Lämmin, valoisa, auringolta suojainen paikka, sisällä
Kastelu: Säännöllisesti, multa pidetään tasaisen kosteana, kastelu mielellään aluslautaselle
Lannoitus: joka kolmas kastelukerta
Muuta: ei pidä vedosta

Lähteet:
Hilkat wikipediassa 
Torpankukka on herttainen ja helppo
Hoito-ohjeet Mustanmerenruusu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...