sunnuntai 5. huhtikuuta 2015

Kiinanruusu

Hibiscus rosa-sinensis

Kiinanruusu on nimensä mukaisesti kotoisin alunperin Kiinasta. Sieltä se on levinnyt koko maailmaan, ihastuttaen trooppisissa ja subtrooppisissa maissa pihan ja puistojen pensaina ja pohjoisemmissa ruukkukasvina. Nopeakasvuinen kiinanruusu voi ruukussakin kasvaa helposti muutamassa vuodessa parimetriseksi, ellei sitä pidetä leikkaamalla matalampana. Saatavilla on myös hitaampikasvuisia pensasmaisempia lajikkeita. Kiinanruusu viihtyy valoisassa ja lämpimässä paikassa, jopa suorastaan suorassa auringonpaisteessa.

Kuunanruusu kukkii viihtyessän koko kesän, joskus talvellakin. Isot 8-13cm kokoiset tuoksuttomat kukat kestävät yhdestä kolmeen päivää ja kehittyvät nuorien versojen ja varsien latvoihin. Nuput saattavat helposti pudota liian lämpimässä ja kuivassa huoneilmassa, liian vähäisessä valossa tai mullan ollessa liian kuiva. Kukat voivat olla yksinkertaiset tai kerrannaiset, väriltään punaiset, oranssit, keltaiset, valkoiset tai beiget.
 
Talvella kiinanruusua voi pitää hieman viileämmässä, n.10-15 asteessa, mutta se ei ole välttämätöntä. Pidettäessä talvinen leopkausi, kastelua vähennetään asteittain ja lepokaudella kastellaan niukasti. Muutoin huoneenlämpö on kasville sopiva koko vuoden. Liian korkea talvilämpötila saattaa joskus aiheuttaa lehtien putoamista.

Kiinanruusua voi lisätä latvapistokkaista, jotka eivät ole ehtineet vielä puutua. Ne juurtuvat helposti valoisassa paikassa vesilasissa tai muovipussin sisällä suoraan multaan. Kiinanruusun haaroittumista voi edistää keväisin leikkaamalla kasvia, tarvittaessa rankalla kädelläkin. Koska kukat kehittyvät nuorten versojen latvaosiin, leikkaus parantaa usein myös kukintaa.Kiinanruususta voi helposti kasvattaa helposti myös rungollisen leikkaamalla sivuversot pois ja antamalla kasvin muodostaa runkoa. Kun kasvi on haluamasi korkuinen, latvo se. Tämän jälkeen se haaroo runsaasti ja siitä voi helposti muotoilla kauniin latvuksen haaroja tupistämällä tai poistamalla.

Kuivassa huoneilmassa kiinanruusuun saattaa tulla helposti vihannespunkkeja, jotka tunnistat lehtien hangoissa kiertävästä seitistä. Korkea ilmankosteus hävittää punkit eli vie kasvi suihkuun tai sumuta ahkerasti. Myös kirvat saattavat vaivata kiinanruusua. Suihkuta silloin kasvia ja/tai sumuta suopaliuoksella.

Kiinanruusuista olen pitänyt aina. Niiden hengissä pysyminen on sen sijaan ollut aiemmin kiven alla, vaikka olen käsittänyt, että jotkut ihmiset menestyksekkäästi onnistuvat siinä vuodesta toiseen. Tiedä sitten helppohoitoisuudesta, mutta oma kokemukseni on se, että helppoa se ei ole ollut. Nyt olen vihdosta viimein saanut sen pysymään hengissä pari vuotta. Syynä on ilmeisesti altakasteluruukku, johon sen viime keväänä laitoin pitääkseni sen koko ajan kosteana. Näin kevään allakin olen kastellut sitä pari kertaa viikossa, niin että kyllä se tosiaan kovasti tarvitsee vettä. Minulla kasvi on keväisin ja syksyisin sisällä suorassa auringonpaisteessa. Kesällä olen vienyt kasvin ulos auringonpaisteeseen, jolloin korkeammassa ilmankosteudessa paahtava auringonpaistekaan ei haittaa. Kastella täytyy kuitenkin muistaa kuumilla keleillä joka päivä. Minulla on tuossa samassa ruukussa tällä hetkellä sekä kerrattua että yksinkertaista punaista kukkaa. Henkilökohtaisesti pidän yksinkertaisista kukista kylläkin enemmän.

Lyhyesti:
Kasvupaikka: Valoisa itä-, länsi- tai eteläikkuna. Kestää myös suoraa auringonpaahdetta.
Lannoitus: Joka kastelukerralla. Talvella ei. Laimenna lannoite puoleen ohjeen mukaisesta.
Kastelu: Runsaasti ja säännöllisesti (pidä multa kosteana). Talvella vähemmän.
Muuta: Pitää sumutuksesta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...