maanantai 9. syyskuuta 2013

Ellinkissus

Cissus rhombifolia 'Ellen Danica'
Alkuperä: Meksikon ja Brasilian välinen alue

Ellinkissus on Kuningaskissuksesta jalostettu lajike. Valitettavasti omissa kasvikirjoissanikin Kuningaskissuksen kuvaksi on laitettu Ellinkissus, vaikka lehdet ovat aivan erilaiset, joten se voi hiukan hämätä. Joten laitan tähän nyt erotukseksi kuvat molemmista.

Kuningaskissus
Ellinkissuksen lehti on paljon liuskoittuneempi.
Ellinkissus on ollut minulla yhdeksisen vuotta. Kasvi pitää runsaasta valosta, ja varret kasvavat siinä nopeasti pituutta. Itse olen pitänyt Ellinkissusta amppelissa roikkumassa, mutta sen voi myös tukea kasvamaan säleikköön, koska lehtihangoista kasvaa kärjestään haarautuvia kärhiä, jotka kiertyvät kohtaamansa tuen ympärille. Näitä kärhiä kasvaa minulla ainakin melko harvoista lehtihangoista.

Kesän kasvukaudella Ellinkissusta kastellaan runsaasti, mutta annetaan kuivahtaa välillä. Liian märkänä kasvi pudottaa helposti lehtiään. Talvella kastellaan vähemmän. Lisävalo voisi olla tarpeen, koska kasvi tiputtaa myös liian pimeässä helposti lehtiään. Versoja kannattaa leikata keväällä, etenkin jos kasvi on pahasti kaljuuntunut talven aikana.

Mullan olen vaihtanut kerran kokonaan, mutta muuten olen vain vaihtanut pintamultaa. Kun aluksi sain kasvin niin minulla oli vaikeuksia pitää se hengissä, joten sen takia en ole uskaltanut vaihtaa sen multaa kauhean usein. Jossain vaiheessa nimittäin opin vasta kastelemaan sitä oikein ja se alkoi viihtyä. Mutta ensi keväänä olen ajatellut ottaa siitä vihdoin uudet pistokkaat.

Lyhyesti:
Kasvupaikka: runsas valo
Kastelu: kasvukaudella runsaasti, annetaan kuitenkin kuivahtaa kastelujen välillä
Lannoitus: keväästä syksyyn parin viikon välein
Muuta: lisätään latvapistokkaista. Pitkiksi venyneitä (kaljuuntuneita) versoja typistetään keväällä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...