sunnuntai 19. elokuuta 2012

Pikkusoihtuköynnös

Aeschunanthus radicans
Alkuperä: trooppiset ja subtrooppiset alueet Aasiassa kuten Intia, Kiina ja Malesia

Tällä kertaa ajattelin kirjoittaa pikkusoihtuköynnöksestäni. Alkuaan sain pienen alun koulukaveriltani kuutisen vuotta sitten ja koko tämänhetkinen metrin mittainen kasvi on kasvanut siis siitä samasta alusta. Enpä edes tiennyt kasvin voivan kasvaa niin pitkäksi, tässä on vain tullut huomattua, että aina vain se kasvaa lisää pituutta. Tänä kesänä siirsin kasvin uudelle paikalle keittiön ikkunaan ja yhtä hyvin se on siellä viihtynyt kuin olohuoneen ikkunalla aikaisemmin. Keittiöön ja olohuoneeseen paistaa minulla ilta-aurinko.

Pikkusoihtuköynnökseni on altakasteluruukussa ja kastelen sitä kerran viikkoon, jolloin täytän altakasteluruukun maksimitäyttöön asti tai vähän alle. Joskus se on kyllä ollut pidempiäkin aikoja kastelematta, mutta silloin olen huomannut, että vanhimmat lehdet alkavat vähän kurtistua. Mutta jos vettä antaa säännöllisesti, myös vanhimmat lehdet pysyvät kauan hyväkuntoisina. Lannoittanut olen kuten muitakin kasvejani, kesällä n. pari kertaa kuussa nestemäisellä lannoitteella.

Pikkusoihtuköynnös kukkii hyvässä lykyssä parikin kertaa vuodessa. Minusta oikeastaan tuntuu, että se kukkii minulla jopa useammin, koska tuntuu, että se on jatkuvasti kukassa. Kukkimiskausien välillä on muutama kuukausi. Kukat kasvavat nuorien versojen päihin. Olen huomannut, että kukkimiskauden alkaessa on tärkeää kastella säännöllisesti ja jatkaa säännöllistä kastelua koko kukkimisajan, muuten kukkatötteröt (verhiöt) vain varisevat maahan kasvatamatta kukkaa ollenkaan.


Vaikea saada näkyvämpää kuvaa, koska kasvi on niin iso ja ikkunasta tulee liikaa valoa
Tummat verhiöt
Kukassa
Lyhyesti:
Kasvupaikka: runsas valo
Kastelu: kesällä multa pidetään tasaisen kosteana, talvella annetaan kuivahtaa välissä.
Lannoitus: Kesällä muutaman kerran laimealla liuoksella
Muuta: Kasvia ei kannata uudelleenistuttaa kuin 2-3 vuoden välein. Istutusmulta saa olla hieman hapanta. Kasvia saa lisättyä latvapistokkaista. Kannattaa ottaa useita pistokkaita, kokemukseni mukaan harva lähtee kasvamaan.

4 kommenttia:

 1. Sinäpä oletkin oikea koti- ja parvekepuutarhuri! Katselin monipuolista kasvivalikoimaa ja totesin itsekseni, että kukahan minulle laittaisi noin upeaa ja pitäisi huolta. Minusta on tullut aito asuntosäästäjä = kesä kaukana kotoa tylsyydestä. Kiinalaiset lajikkeet kyllä voivat hyvin. :DD

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiitos mukavasta kommentista =) no juu meikäläinen on aina ollut kasvien harrastaja; ihanaa että keksin tämän blogeilun niin voin jakaa ajatuksiani kasveista =)

   Poista
 2. Komeita sun kasvit, Tuulia :) Soihtuköynnöksestäkin oon haaveillut jonkin aikaa, mutta jospa nyt koitan saada posliinikukan ja chilin viihtymään ja keväällä sitten lisään kasvikuntaa jos ovat edelliset pärjänneet...

  terv. Anna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sano vain sitten kun haluat palasen tuosta ;)

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...