lauantai 2. kesäkuuta 2012

Peikonlehti

Monstera deliciosa
Alkuperä: Meksiko ja Keski-Amerikka

Ihanainen isolehteni! Kasvaisipa se ooooikein isoksi! Tiedä mikä siinäkin on, mutta isolehtiset kasvit ihastuttavat, vaikka muissa asioissa tunnun pitävän kaikesta pienestä ja söpöstä. Vielä peikonlehteni ei ole ollenkaan niissä mitoissa mihin sen toivon kasvavan, mutta odotan kärsivällisesti... "Täysikasvuisena" isoimpien lehtien halkaisija pitäisi nimittäin olla helposti puolisen metriä (jättipeikonlehdellä). Nyt ne ovat "vasta" 30cm leveitä - ettei vain kyseessä olisikin pikkupeikonlehti, 'Borsigiana'...! Ihastus jättipeikonlehtiin syttyi monta vuotta sitten, kun näin sellaisia Taysin aulassa. Satunpa nykyään olemaan töissä samaisessa Taysissa ja minulla oli ilo ottaa tässä eräänä työyönä kuvia niistä.

Taysin aulan jättipeikonlehti

Oman peikonlehteni hankin viitisen vuotta sitten itselleni syntymäpäivälahjaksi. Sen lehtien halkaisija ei ole kasvanut viidessä vuodessa isommaksi, niin että aloin jo miettiä, että onkohan siinä liian pieni purkki. Taysin aulan kasveilla nimittäin laatikko on ainakin puoli metriä leveä, ellei enemmänkin. Tietysti kasvit ovat siellä huomattavasti isompiakin, mutta ainahan sitä voi kokeilla. Tuumasta toimeen. Vuosi sitten sain hankittua 30cm leveän, minkäs muun kuin altakasteluruukun. Ja täytyy sanoa, ettei meikäläinen jaksa sitä edes kantaa, kun vesisäiliö on täynnä.

Peikonlehteni on vielä vanhassa ruukussa - 
kuva muutaman vuoden takaa.

Laitoin kasvin olohuoneen pöydälle. En voi laittaa sitä lattialle, koska kissani menisivät kuopimaan heti multaa. Pöydällä minulla on kirjaparrikadeja, joilla estän kissojen pääsyn kasveihin. Ja aika kiltistihän ne jättävätkin kasvini rauhaan.Yleensä ovat jättäneet myös parvekekasvini rauhaan, vaikka niitä pidän myös parvekkeen lattialla. Kyllä minä olen tietysti joutunut miettimään kasvien sijoitusta, koska en voi jättää niitä kissojen ulottuville. Melkein kaikki kasvini ovatkin kirjahyllyn päällä, amppeleissa tai kasvitelineessä. Vain kohtalonköynnös ja peikonlehti ovat "vapaata riistaa"; pöydällä, josta periaatteessa pääsee kaivamaan multaa, jos tarpeeksi haluaa. Kohtalonköynnökseeni luotan siinä mielessä, että se on niin tuuhea, ettei multaan yksinkertaisesti pääse käsiksi. Peikonlehden puolesta saan hiukan pelätä, mutta onneksi ovat jättäneet sen rauhaan. Yleensä kisuni jättävät kasvit rauhaan, jos ne ovat paikallaan, enkä liikuttele niitä uusiin paikkoihin, jolloin ne täytyy tietysti käydä taas nuuskimassa.

Muutaman kerran olen alkanut peikonlehteni kasvattamisen ihan alusta eli ottanut varsien päistä uudet alut ja laittanut ne ruukkuun. Viimeksi tosiaan se vuosi sitten. Ja täytyy sanoa, että se pitää uudesta altakasteluruukustaan. Kaikki kasvit, jotka olen altakasteluruukkuihin laittanut, ovat niistä pitäneet; so. kasvavat paremmin.

Hoito: Minulla kasvaa hyvin, kun pitää mullan kosteana. Kesäisin olen pitänyt kasvia parvekkeella ja on siellä viihtynyt. Kasvikirjan mukaan viihtyisi kokoonsa nähden pienessä ruukussa; noh, meikäläisellä se on kyllä tällä hetkellä kokoonsa nähden isossa ruukussa ja hyvin pyyhkii...

Uusien lehtien kasvua on kiva seurata - 
peikonlehti on oikein sydämellinen <3
Lyhyesti:
Kasvupaikka: puolivarjoisa
Kastelu: runsaasti, tasaisesti
Lannoitus: Parin viikon välein keväästä syksyyn
Muuta: Pitää lehtien sumuttamisesta. Peikonlehti kasvattaa ilmajuuria, jotka voit ohjata kasvamaan multaan, mikäli se onnistuu. Ilmajuuret nimittäin ovat melko hauraita ja katkeavat helposti. Älä kuitenkaan poista niitä tarpeettomasti. Peikonlehti viihtyy kokoonsa nähden pienessä ruukussa. Koska juuret ovat hauraat, kasvia ei kannata istuttaa turhaan uudelleen, itse olenkin vaihtanut lähinnä pintamultaa. Peikonlehteä voi lisätä latvapistokkaista. Pyyhi vanhoista lehdistä pois pöly. Nuoria lehtiä ei pyyhitä.

4 kommenttia:

 1. Hih, ihan parasta kun oot töissä kuvannut tuota kukkaa :D Olet ihana!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :D mitäpä ei kasvi-intoilija tekisi ;) itse asiassa oon kuvannut paria muutakin juttua siellä ;)

   Poista
  2. Eka kerta löysin tämän sivun. Olen kukka hullu Ulupukka, Asun 43 neliöisessä asunnossa, Kukkia on nut 29 ja tiedän että talven tullen menetän taas jonkun rakkaan. Ei voi panna läpivetoa, ettei joku jähy. Toista pitäs suihkutella, vieressä nötköttää kaveri, joka tahtoo kuivaa ilimaa. On tämä yhtä souvia, MUTTA ihanaa semmosta. Keväällä minua tervehtii yksi jos toinenkin ystävä tekemällä uuden vihreän lehden.

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...