perjantai 25. toukokuuta 2012

Rönsylilja

Chlorophytum comosum
Alkuperämaa: Etelä-Afrikka

Tuumasta toimeen. Kati harmitteli blogissaan, että kaikki kasvit kuolevat hänen kättelyssään. No mutta tässäpä oiva tilaisuus mainostaa rönsyliljaa. Ei välttämättä se kasvi, jonka ensimmäisenä valitsisi, ja kukatkin ovat pienet ja vaatimattomat, mutta uskaltaisin väittää, että se on kestävimmästä päästä.

Rönsyliljalla on nimittäin varsin paksut juuret. Se kerää niihin vettä, joten ei haittaa, vaikka unohtaisi kastella. Kasvikirjassani mainitaan, että kasvi ei pidä vedessä seisomisesta. Ei pelkoa minulla! Paremminkin meinaan unohtaa kaunokin välillä kokonaan.. Liian vähästä kastelusta huomaamani oireet ovat 1) alimmat lehdet kuihtuvat, 2) ei kasva, ei kasvata uusia lehtiä ja 3) lehdet haalenevat. Runsaalla kastelulla kasvista tulee tuuheampi. Rrrakastan tuuheita kasveja! Kukapa ei..

Joka kevääksi rönsyliljani on kasvattanut rönsyjä, joista olen sitten taas saanut uusia pistokkaita ja näin kierto on jatkunut.. odottakaas.. ainakin 10 vuotta. Alunperin siis sain pistokkaan äidiltäni. Äidillä on kahdenlaista rönsyliljaa, täysvihreää ja valkokirjavaa. Minulla on vain valkokirjavaa syystä että täysvihreä lajike on harvempi kasvustoltaan ja tekee vähemmän rönsyjä. En ole sen takia siitä niin välittänyt kuin tästä valkokirjavasta. Tällä hetkellä minulla on kaksi rönsyliljaa, toinen makuuhuoneessa ja toinen olohuoneessa. Mainitsen arvoinen on myös se seikka, että rönsylilja on ilmanpuhdistaja, joten hengität taatusti puhtaampaa ilmaa!

Pienenpienet liljakukat
Kirjorönsyliljani
Lyhyesti:
Kasvupaikka: valoisa, mutta tulee toimeen niukassakin valossa
Kastelu: runsaasti, kestää kuitenkin paksun juuriston takia myös kuivuutta
Lannoitus: Parin viikon välein kautta vuoden
Muuta: Itse olen uusinut kasvin joka kevät rönsyistä

3 kommenttia:

 1. Ihan tutun näköinen, mutten tiennyt, että se voi kukkiakin. Mun täytyy varmaan nyt alkaa perehtyyn tähän asiaan, ettei tarvitsisi ihan joka kauppareissulta uutta kukkaa tai kasvia kotiin kantaa. Kiitos neuvoista ja vinkeistä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. joo ensin se kasvattaa kukkavarren ja sit kun ne kukat on kukkinu, niin niiden päihin kasvaa noi rönsyt :)

   Poista
  2. ainiin, valitettavasti ne kukat on todella pieniä, sormenpään kokoisia ja kestää aukinaisina vain päivän, mutta yleensä niitä kukkia on useammalle päivälle aukeamassa :)

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...