torstai 17. toukokuuta 2012

Kohtalonköynnös

Clerodendrum thomsoniae
Alkuperä: trooppinen Länsi-Afrikka

Tänä keväänä kohtalonköynnökseni kukki ensimmäisen kerran runsaasti, noin kymmenellä kukkatertulla, jossa jokaisessa oli 2-6 kukkaa. Viime keväänä kasvi jaksoi pukata katseltavakseni vain yhden tertun. Miksi se nyt intoutui enemmästi? Googlaamalla löytyi mitä ilmeisin syy: en todellakaan muista, että kasvi olisi koskaan tiputtanut lehtiään niin perusteellisesti kuin viime talvena. Jäljellä oli tosiaankin vain ranka. Kasvi on siis päässyt viettämään oikein kunnon lepokautta ja ilmankos sitten uusin voimin jaksetaankin pukkailla niitä terttuja.


Tämä kukinta tosin tapahtui jo tammikuulla. Tammikuulla! Kuulit oikein. Kasvikirjankin mukaan se kukkii parhaiten siinä vaiheessa, kun päivä alkaa pidentyä ja valoisaa aikaa on alle 12 tuntia päivästä. Ja tuo kohtalokas talvipäivän seisaushan oli siinä joulun tienoilla eli johan siinä kummasti oli ehtinyt päivä pidentyä, vaikka meikäläinen ei sellaisia olemattomia päivänpidennyksiä ollutkaan vielä huomannut. Kasvini nähtävästi oli kuitenkin tarkka-aistisempi ja niin sitä sitten ihastutettiin emäntää pienellä ihmeellä. Todella hämmästyttävän nopeaa valoon reagointia!


Miksi pidän kohtalonköynnöksestä? Kahdesta syystä. Ensinnäkin se on viihtynyt minulla todella hyvin. Toisekseen pidän sen tuuheudesta, isoista lehdistä ja nopeakasvuisuudesta.

Ajatuksena minulla oli heti se, että kasviin pitäisi saada kunnolla puuvartta ja vasta sen päälle köynnöstä, niin että se kävisi pienestä pensaasta. Koulun käytävän kasvissa puuvartta oli paljonkin, joten tiesin, että varret lopulta puutuisivat. Melkein heti huomasin, että varret puutuvat nopeammin tuulessa parvekkeella. Siitä lähtien se onkin ollut joka kesä parvekkeen "vakiasukkeja". Sitäpaitsi kasvi jaksaa paremmin kannatella suurta latvustoaan, kun varsi on tukevasti puutunut. Kasvia suositellaan latvomaan joka kevät ja itse olen ainakin latvonut todella runsaalla kädellä joka kevät. Olen jättänyt pääasiassa vain "päävarret", joita siis puudutan, mutta kuten kuvasta näkyy, uudet kasvustot levittäytyvät pikapikaa varsien päihin. Alla kuvassa siis neljän kuukauden kasvu.

Tämänhetkinen koko 60x60x60cm
Vedenkulutus (=haihdutus) on noine lehtine valtava, joten tarvitsee usein kastelua (varsinkin kuumalla kesäparvekkeella!). Minulla kohtalonköynnös on altakasteluruukussa, joten multa pysyy koko ajan kosteana. Ennen minulla oli se ongelma, että lehdet tuppasivat usein lurpahtamaan, jos multa ehti kuivahtaa liikaa. Kuitenkin tämä kasvi on mielestäni sitkeä, koska ei ole ainakaan kuollut lehtien lurpahteluun. Jotkin kasvit ottavat siitäkin nokkiinsa. Todettakoon kuitenkin, etteivät ne lehdet jaksa välttämättä enää nousta niin koholle kuin ennen lurpahtamista, jos lehtiruoti on kovin vääntynyt alaspäin.

Lepokaudella kohtalonköynnös tiputtaa lehtensä ja silloin sitä kastellaan vain vähän. Varsia kannattaa typistää keväisin, niin saa hontelot varret pois ja ryhtiä kasviin. Kohtalonköynnöstä voi lisätä pistokkaista, mutta pistokkaiksi kannattaa ottaa hieman vanhempia versoja. Juurtuminen kestää melko kauan, 4-6 viikkoa. Mullanvaihtoaika on talvella, ennen kukintaa tai kukinnan jälkeen.

Lyhyesti:
Kasvupaikka: valoisa, ei suora auringonpaiste
Kastelu: runsaasti
Lannoitus: kerran viikossa keväästä syksyyn laimealla liuoksella
Muuta: Pitää sumutuksesta

12 kommenttia:

 1. Aivan mahtavaa! Upea kasvi. Kunpa itsekin osaisin ja saisin kasvit kukoistamaan.

  VastaaPoista
 2. Minulla on ollut tämä kasvi vuosia, enkä ole saanut selville mikä se on! Hiljattain äitini kävi ystävättärellään, jolla oli kohtalonköynnös ja näin valtava vehkani sai nimen. Olen itse kutsunut kasvia juopoksi, nimenomaan sen valtavan vedenkulutuksen vuoksi. Tunnistan samat "luonteenpiirteet" mitä tekstissäsi kuvasit. Itsekin laitoin kasvin viime vuonna altakasteluruukkuun, koska vettä olisi saanut lapata jatkuvasti. En ole saanut kasvia vielä kukkimaan eli sitä päivää odotellessa! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että sait selville :D Mullakin oli vuosia Apostolinmiekka, jonka nimeä en tiennyt, kunnes vihdoin onnisti, kun keksin googlata jotain miekan suuntaista.
   Nyt Kohtalonköynnöksestäni on jo puolet lehdistä taas tippunut. Saa nähdä kuinka onnistaa parin kk päästä :D

   Poista
  2. Eksyinpä tänne uudestaan! Annoin äidilleni viime vuonna pistokkaita "juopostani". Hänen köynnöksensä pudotti kaikki lehtensä talven ajaksi ja nyt se on kukkinut jo monta viikkoa! Omani vaan rehottaa vihreänä kevään saapuessa. Arvaa vaan olenko katkera.. :D

   Poista
  3. No varmasti :D Meikäläisellä ei kanssa kukkinut tänä keväänä ollenkaan, kun jostain syystä kasvi ei pudottanutkaan kaikkia lehtiään ja senpä takia nyt pukkailee vain lehtiä eikä kukan kukkaa, höh..

   Poista
 3. Googlettelemalla löysin tämän blogin.. Sain siis justiinsa kohtalonköynnöksen latvapistokkaan, ja tarkotus ois ainakin yrittää juurruttaa se. Toivon että eteläinen ikkunapaikka on tarpeeksi valoisa ja lämmin tälleen syksyllä ihmeitä yrittäessä, mutta pitääkö tää tosiaan tökätä suoraan multaan? Yleensä juurruttelen kaiken vesilaseissa, enkä kyllä oo ikinä onnistunut minkään juurruttamisessa suoraan multaan laittamalla. Tämmöistä puskaa mulla ei kuitenkaan ole koskaan ollut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Laura! Itse juurruttaisin ehdottomasti vesilasissa ja varsinkin nyt talven pimeyttä vasten ettei vain nyykähdä heti alkuunsa (kokemuksesta voin sanoa että juurrutus tähän vuodenaikaan ei ole ihan helppoa). Myöskään liian nuoret latvapistokkaatkaan eivät ikävä kyllä ala helposti kasvattamaan juurta. Toivottavasti sait hiukan vanhempia oksia. Jos pistokkaissasi on kovin suuria/monta lehteä, kannattaa poistaa suurimmat lehdet, koska ne vain kuluttavat turhaan kasvin energiaa sen koittaessa pitää lehtiä hyvässä kunnossa samalla kun se yrittää tehdä juuria. Mutta jos niissä on vain muutama lehti niin älä sitten poista, koska muuten kasvi kuolee varmasti. Kohtalonköynnös viihtyy valossa mutta huomaa kesällä laittaa se vähän kauemmaksi eteläikkunasta, koska ohuet lehdet palavat helposti auringossa. Toivottavasti näistä oli apua :) onnea kasvatukseen, tämä on aivan ihana kasvi ja sitten kun sen on saanut kasvuun, niin on kyllä ihan helppohoitoinen! :))

   Poista
 4. Hei
  Tupsahdin tänne sattumalta. Olen tuskaillut kirjokohtalonköynnökseni kanssa törkeän pitkään. Se ei ole suostunut kukkimaan. Nyt tiedän, ettei se ole saanut lepokautta. Nyt se on viettämässä sitä.
  Toinen ongelma on, ettei se pensastu. Kasvi vaan jatkaa saman pitkän luiron työntämistä katkaistusta kohdasta vain toisesta silmusta. Ja vielä ihan kiusallaan samaan suuntaan kuin pääluiro. Olisiko kellään antaa ideoita millä tällaisen jästipään saisi opetettua pensaan tavoille?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lepokaudella typistä kasvi. Kun valo lisääntyy, sen pitäisi kasvattaa vahva uusi alku, jossa on lehtiä.

   Kun kasvi kasvattaa vahvan alun jossa on lehtiä niin sellaisten luirojen annetaan kasvaa pitkiksi ja kasvi viedään kesäksi ulos, jotta varsien tyvet puutuvat. Kasviin saa ryhtiä laikkaamalla kasvun jälkeen liian pitkäniveliset osat pois, jolloin muodostuu uutta vahvempaa kasvua näistä vahvoista kohdista. Kasvi ei pensastu itsellään, se pitää itse typistää sellaiseksi kuin haluaa.

   Poista
 5. heips!
  voiko kohtalonköynnöksen pätkästä jo puutuneesta kohdasta, lähteekö siitä vielä? Samaa oon miettinyt kiinanruusun kohdalla?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hieman puutuneesta lähtee, mutta en osaa sanoa lähteekö liian puutuneesta. Kokeile :)Kiinanruusun kohdalla sama homma.

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...