tiistai 29. toukokuuta 2012

Apostolinmiekka

Neomarica northiana
Alkuperämaa: Brasilia
Apostolinmiekka

Tätä kasvia harvemmin kaupasta enää löydät, mutta kylläkin monen mummon kotoa (ennen yleinen huonekasvi). Eli pistokkaan kun saat joltakin, niin siitä se lähtee. En tiedä miksei sitä enää kasvateta kukkakauppoihin, harmi, koska se on todella helppohoitoinen. Itsekin sain kasvista alun aikanaan vaarilta, tämäkin on siis niitä minulla hyvin viihtyneitä kasveja, jotka vain pysyvät vuodesta toiseen. Tästä nykyisestä kasvin (kauppa)harvinaisuudesta johtuen sitä ei löydy monestakaan kasvikirjasta. Itseltäni ei ainakaan, ja minulla on kasvikirjoja kaksi kappaletta ja 6 kansiollista kasvien kasvatusohjelehtisiä. Mutta onneksi netistä löytyy tietoa tästäkin kasvista. Muistan, kuinka en alunperin edes tiennyt, mikä kasvin nimi oli ja yritin keksiä kaikenlaisia kuvailevia nimiä, joilla voisin sen netistä löytää. Ja löytyihän se lopulta.

Apostolinmiekan nimi tulee siitä, että suurin piirtein 12 opetuslapsen verran niitä lehtiä kasvaa loppujen lopuksi viuhkalle, kun kasvi on "täysikasvuinen". Miekka on rantavesikasvi eli "vesijuoppo". Meilläkin kasvaa rantavesissä vähän samantyylisiä miekkoja (Keltakurjenmiekkoja; huom, ovat muuten myrkyllisiä). Apostolinmiekka ei ole kuitenkaan myrkyllinen. Kuitenkin apostolinmiekka kestää hyvin myös kuivuutta (miekkojen tapaan sillä on vettä varastoiva juuristo), mutta silloin se ei kasvata suurta määrää lehtiä ja lehtien kasvukin hidastuu.

Aikaisemmin miekkani kukki joka vuosi. Nykyisessä asunnossani se ei ole kuitenkaan kukkinut vielä kertaakaan (4,5 vuoteen). Syynä on arvattavasti liian vähäinen valo, koska aikaisemmin se on ollut minulla suorassa auringonpaisteessa ja nyt melko varjossa. Sen sijaan miekkani pukkailee jatkuvalla syötöllä uusia pikkumiekkoja vanhimmista lehtihangoista.

Apostolinmmiekkaa on helppo lisätä pikkumiekoista, koska niille kehittyy oma juuristo, vaikka ovatkin kiinni emokasvissa. Irroittaessa täytyy olla varovainen, etteivät juuret katkea. Hyvä olisi olla ainakin yksi juuri, jotta kasvi pääsee uudessa mullassa alkuun. Näihin lehtihankoihin kasvaviin pikkumiekkoihin kasvaa siis juuret. Sen sijaan kukkavanaan kasvaviin pikkumiekkoihin kasvaa vain juurennypykät, mutta vesilasiin laittaessa nekin sieltä alkavat kasvaa.

Apostolinmiekan kukka on upea. Miekkojen tapaan liljamainen, jossa terälehdet ovat vaaleankeltaiset ja keskiö violetti, aivan ihana väriyhdistelmä. Kukan halkaisija on 7-8cm. Kukkavana kasvaa kasvavan lehden sisällä parisen kuukautta ja vihdoin nuppujen kypsyttyä se puhkaisee lehden reunan ja alkaa pukata nupuja pihalle. Sääli vain, että kukkavanan kasvamisen odottelu tuntuu kestävän aivan liian kauan ja sitten ne kukat kukkivatkin vain päivän! Sen verran, että kuvan ehtii nappaista...


Lehtiruodista työntyy esiin 1-2 nuppua kerralla, nuppujen työntymiseen menee pari päivää ja sittten kukat aukeavat aamulla ja lakastuvat illalla. Jos hyvin käy, parin päivän päästä lehtiruodista työntyy pari uutta nuppua ja sitten taas parin päivän päästä pari lisää. Minulla apostolinmiekka on kukkinut sekä niin, että nuppuja on muodostunut vain yksi ja koko kukinta on jäänyt sitten siihen, mutta myös 2+2+2 eli viikon verran on kukintaa saanut ihastella. Kasvi saattaa myös pukkailla niitä kukkavanoja useinkin, onpa itsellä käynyt niinkin, että toisen kukkavanan vanhentuessa on alkanut kohta pukkailla uutta kukkavanaa seuraavasta kasvamassa olevasta lehdestä. Kukkavana jatkaa kasvuaan kaksi kertaa pidemmäksi kuin muut lehdet. Luonnossa kukkavana lopulta taipuisi maahan asti ja näin uusi miekka pääsisi suoraan maahan kasvamaan.

Kukkavana kasvaa ja kasvaa...

Vanhimpia (alimpia) lehtiä kannattaa leikkailla pois siinä vaiheessa, kun ne alkavat ruskistua, niin kasvin ulkonäkö pysyy siistinä. Joskus apostolinmiekan lehtien kärkiin saattaa muodostua nestepisaroita; täysin normaali ilmiö; kasvi imee vettä nopeammin kuin mitä se haihduttaa. Tämä ilmiö on tavallista aamuisin, kun huoneilma on hiukan viileämpää ja haihdutus siten vähäisempää. Kasvia ei siksi kannata asettaa esimerkiksi seinätapettiin kiinni, jos haluaa välttää tahrat (nimimerkillä Näin Meillä). Ikkunoista tahrat onkin helpompi pestä pois.

Lyhyesti:
Kasvupaikka: valoisa, valossa kasvattaa kukkavanan, varjossa kasvattaa tyvelleen sivuversoja
Kastelu: runsaasti, mutta kestää kuivuuttakin, koska miekkakasvina varastoi juuriinsa vettä
Lannoitus: wikipedian mukaan niukasti

8 kommenttia:

 1. Mielenkiintoinen postaus ja on muuten tutun näköinen kasvi. Kukkivana en ole kyllä sellaista nähnyt.

  VastaaPoista
 2. kiitos :) joo kyllä se melko yleinen huonekasvi silti on, vaikkei sitä kaupasta saakaan. :)

  VastaaPoista
 3. Oi, onpa komea yksilö! Kieltämätt mua houkuttelee tuo kasvi sen helppohoitoisuuden ja harvinaisuuden tähden. Mutta sen ulkonäkö on niin voimakas, että en välttämättä sen takia viitsi ottaa sitä. En ihan hirveesti (tällä hetkellä) välitä teräväreunasista kasveista. Apostolinmiekka on todella selkeäviivainen. Pohdiskelen vielä ja ilmoitan sitten, jos innostun uudelleen. Kiitos kuitenkin todella paljon tarjoutumisesta lahjoittamaan! :)

  VastaaPoista
 4. Minulla oli suuri apostolinmiekka ja se kukki joka kevät. Koska se oli niin valtava vein työpaikalleni jossa se intoutui vielä lisää. Harmi vaan, että eläkkeelle jäätyäni en voinut sitä ottaa mukaani. Ja uudet työntekijät jättivät sen kuivumaan, ohikulkiessani näen sen lähes tyystin kuivuneena samalla ikkunalla. :( Tykkäsin siitä todella paljon

  VastaaPoista
 5. Harmillista todella. Apostolinmiekka kun muuten selviäisi kyllä vähälläkin hoidolla.

  VastaaPoista
 6. Hei! Olisiko mahdollista saada pistokas?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pistokkaita ei ole tällä hetkellä saatavilla ja on oikeastaan vähän hankala tätä kautta hoitaa asia. Omaa sähköpostiani en nettiin laita julkiseksi mutta jos uskallat omasi laittaa niin laita (poistan sen sitten). Mutta pistokkaita on saatavilla aikaisintaan ensi keväänä (jos jaksat odottaa). Laitoin juuri keväällä omani kasvamaan uudesta pistokkaasta. Pikkusoihtuköynnöksen ja kuparilehtien pistokkaita (joita myös kyselit) saa myös vasta ensi keväänä, kun olen juuri keväällä nekin pieninyt.

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...